Cum citim eticheta mȃncării pentru animale

12/02/2023

Mȃncarea destinată animalelor de companie nu este supusă unor reglementări atȃt de stricte precum cea umană ceea ce face să găsim încă pe piaţă produse care conţin ingrediente nesănătoase. Acest tip de mȃncare nu numai că nu oferă o notriţie echilibrată necesară unei dezvoltări armonioase, dar poate cauza afecţiuni şi dezechlibre grave.

  • Sursă nespecificată de proteină sau grăsimi
  • Grăsimi nocive – la fel ca în cazul tipului de carne, şi tipul de grăsime ar trebui specificat. Feriţi-vă de “grăsime animală”, “ulei de peşte”. Grăsimile topite pot fi o sursă de toxine și microorganisme dăunătoare și pot promova creșterea bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului. Și există puține, dacă există, reglementări cu privire la sursa grăsimilor topite. Propilenglicolul este un ulei mineral care poate declanșa reacții alergice, precum și leziuni ale pielii, ficatului și rinichilor. Uleiul vegetal este un alt adaos nesănătos și inutil la hrana pentru câini. Conține acizi grași omega-6, care sunt cunoscuți declanșatori ai inflamației. Este problematică în special pentru câinii cu artrită și dureri de șold și articulații.
  • Conservanţi nocivi
  • Ingrediente de evitat: sirop de pormb, Xylitol, coloranţi alimentari
  • Sare
  • Gluten de grȃu – ar trebui evitat Din aceleași motive pentru care cei cu dietă Paleo evită grâul și glutenul. Nu numai că majoritatea grâului produs este modificat genetic, dar s-a dovedit că provoacă inflamație intestinală și tulburări autoimune ale tiroidei. În plus, câinii sunt carnivori, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de cereale de orice tip în dieta lor.
  • Porumb si soia

Staţi departe de produse care au la proteine descrieri generice precum: proteină din carne, făină din carne, carne, digerat din carne, subproduse animale. Dacă producătorul nu specifică tipul de carne înseamnă că are ceva de ascuns! Adică sunt resturi de animale din surse îndoielnice şi pot fi periculoase.

Această “carne” nespecificată conţine: grăsimi și țesături de oase, resturi de carne necomestibile, sânge, pene și animale moarte din abatoarele și procesatorii de carne, din ferme şi adăposturi pentru animale, restaurante, măcelarii și piețe. Poate vi se va părea şocant însă această mȃncare de foarte proastă calitate este făcută şi din animale (cȃini şi pisici) eutanasiate în adăposturi sau grădini zoologice.

https://truthaboutpetfood.com/what-are-meat-meal-ingredients/

Alternativa sănătoasă: asiguraţi-vă că producătorul specifică tipul de carne. Eticheta ar trebui să conţină acest tip de informaţii: miel proaspăt, pui deshidratat, făină de somon, vită deshidratată, etc.

Alternativă sănătoasă: sursa trebuie speficată – “grăsime de pui”, “grăsime de miel”, “ulei de somon”, etc.

Printre cei mai periculoaşi conservanţi utilizaţi în hrana pentru animale se numără:

BHA (hidroxianisol butilat) denumit şi E320/ BHT (hidroxitoluen butilat)

 – acest conservant a fost deja interzis de Uniunea Europeană pentru alimentele de uz uman, în urma studiilor care au arătat faptul că afectează aparatul reproductiv şi are potenţial cancerigen.

Care ar fi alternativele sănătoase pentru BHA: Acid ascorbic (vitamina C), Tocoferoli (vitamina E), extract de rozmarin

Etoxichină -  este un aditiv controversat care a fost interzis de Uniunea Europeană pentru alimentele de uz uman. Acesta este utilizat încă de anumiţi producători de hrană pentru animale

Nitraţi/Nitriţi – sunt aditivi periculoşi dacă sunt administraţi în cantitate mare

Galat de propil denumit şi E310 - Derivaţii galat produc alergii, iritaţii gastrice sau ale pielii

Caragenan denumit şi E407 – căteva studii au arătat că acest conservant poate produce inflamaţii, alergii alimentare, artrită, tendonită şi chiar cancer

MSG (glutamat monisodic) – poate produce inflamarea ficatului, tulburări neuroendocrine și comportamentale și toxicitate în diferite organe, inclusiv creier și rinichi.

Tripolifosfat de sodiu (STPP) – este un ingredient utilizat în detergenţi care poate fi dăunător pentru animale

Alternativă sănătoasă: conservanţi naturali precum extractul de rozmarin

Producătorii folosesc adesea sirop de porumb, xilitol sau alți coloranți pentru a face alimentele și mâncărurile să aibă un gust mai dulce. Câinilor nu le place în mod deosebit mâncarea îndulcită, iar aceste ingrediente pot fi dăunătoare sănătății lor. Acești aditivi au adesea un nivel ridicat de indice glicemic și nu oferă beneficii nutriționale reale pentru câinele tău. Reduceți riscul de diabet al câinelui prin evitarea ingredientelor precum siropul de porumb și coloranții alimentari din hrana pentru câini. Puteți chiar să vă faceți propriile delicii și alimente cu câteva ingrediente sănătoase și simple. În acest fel, îți poți menține animalul fericit fără a-i afecta sănătatea.

Xilitolul este TOXIC pentru câini și va cauza hipoglicemie potențial fatală (scăderea zahărului din sânge) și/sau insuficiență hepatică, chiar și în cantități mici.

 

Alternativă sănătoasă: fără cereale (grain free) sau cu conţinut redus de cereale

Porumbul și soia sunt ingrediente principale populare în hrana pentru câini, utilizate în principal pentru a îngroșa produsul și a reduce costurile. Din păcate, problemele cu porumbul și soia sunt abundente. Pentru început, majoritatea este modificată genetic și a fost pulverizată cu substanțe chimice potențial cauzatoare de cancer, cum ar fi RoundUp de la Monsanto. Substanța chimică utilizată în RoundUp, glifosatul, a fost interzisă în alte câteva țări din cauza preocupărilor legate de legăturile cu cancerul și bolile renale și, în plus, a fost asociată cu o rată mai mare de limfom non-Hodgkin la fermierii din Midwest.

Porumbul și soia sunt, de asemenea, departe de dieta carnivoră naturală a caninilor, ceea ce le face incompatibile cu specia lor.

Aşa NU! - Exemple de etichete de care ar trebui să vă feriţi

Etichete de coşmar - cȃinele tău nu ar trebui să mănȃnce aşa ceva!

“Ingrediente:
cereale (porumb, grâu, orz), carne și sub-produse de origine animală, sub-produse vegetale, uleiuri și grăsimi, minerale.

Aditivi tehnologici:antioxidanți”

Această eticetă conţine toate elementele de care spuneam că ar trebui să vă feriţi.

Regula de bază a etichetelor este că ingredientele sunt listate în general în ordinea cantităţii. Dacă primul ingredient este “cereale” înseamnă că acesta are cel mai mare procentaj în compoziţie.

Un alt element periculos: ”carne şi subproduse de origine animală”. Ce tip de carne? Dacă nu este specificat, originea şi calitatea sunt cu siguranţă îndoielnice.  Această “carne” nespecificată conţine: grăsimi și țesături de oase, resturi de carne necomestibile, sânge, pene și animale moarte din abatoarele și procesatorii de carne, din ferme şi adăposturi pentru animale, restaurante, măcelarii și piețe. Poate vi se va părea şocant însă această mȃncare de foarte proastă calitate este făcută şi din animale (cȃini şi pisici) eutanasiate în adăposturi sau grădini zoologice.

“Sub produse vegetale” - sunt, în general, deșeuri din industria de preparare a alimentelor umane. În momentul în care este procesat la temperatură ridicată, nu conține nicio valoare nutritivă. Sunt ieftine de utilizat și sunt clasificate ca un alt agent de încărcare. „Derivați de origine vegetală” este un termen generic folosit pentru a descrie subprodusele de origine vegetală. Acesta este încă un termen folosit în mod obișnuit în alimentele pentru animale de companie, care acoperă multe ingrediente diferite, astfel încât producătorii de alimente pentru animale de companie să poată folosi cele mai ieftine variante disponibile.

“Uleiuri şi grăsimi” – probabil grăsimi conservate cu BHA/BHT din aceleaşi surse îndoielnice de carne.

“Aditivi tehnoligici: antioxidanţi” – cu siguranţă ii conţine pe cei nocivi despre care am discutat în articol.

 

Ingrediente
cereale, subproduse de origine vegetală, carne și derivate de origine animală, uleiuri și grăsimi, minerale, legume

Aditivi: antioxidanți, coloranți”

 

Ingrediente
Cereale (inclusiv 20% grâu integral), carne și subproduse animale, uleiuri și grăsimi (inclusiv 0.4% ulei de floarea-soarelui), subproduse vegetale (inclusiv 3% pulpă de sfeclă uscată), minerale, legume (inclusiv 0.5% morcovi uscați (echivalentul a 4% morcovi) și 1% mazăre uscată (echivalentul a 4% mazăre)”

Ingrediente:

cereale, subproduse de origine vegetală, carne și subproduse de origine animală, uleiuri și grăsimi, minerale. “

Ingrediente: cereale,produse de origine vegetala,carne de vita si derivate de origina animala,uleiuri si grasimi minerale”

Ingrediente

Cereale (64%, integrale), carne și subproduse animale (8% *), subproduse de origine vegetală, uleiuri și grăsimi, extracte de proteine vegetale, minerale.”

 

Mȃncare cu conţinut mare de cereale şi/sau aditivi nocivi:

“Ingrediente
Porumb, proteină de pasăre (uscată), făină de porumb, grăsime animală, grâu, proteină de porc (uscată), orez, proteină animală (hidrolizată), gluten de porumb, pulpă de sfeclă, minerale, ulei de pește, ulei de soia, drojdii, hidrolizat din crustacee (sursă de glucozamină), hidrolizat din cartilaj (sursă de condroitină)”

Ingredientul cu cea mai pondere (fiind primul listat) este porumbul. Avem şi făină de porumb şi gluten de porumb (despre care am stabilit că nu este tocmai sănătos. Nici uleiul de soia nu este un ingredient ideal.

 

INGREDIENTE

Somon 18%, porumb, proteine din porumb, orez 14%, proteine de somon deshidratate, grăsime animală (stabilizată cu amestec de tocoferoli de origine naturală), făină de porumb, aromă hipoalergenică, pulpă de sfeclă, fibre vegetale, clorură de potasiu, fructooligozaharide, sare, polifenoli naturali 0,01%.”

 

Părţi bune: ingredientul principal este somonul, grăsimea animală este stabilizată cu tocoferoli naturali, nu cu conservanţi dăunători

Minusuri: conţinut mare de porumb, nu este specificat animalul de la care provine grăsimea, conţine aromă artificială şi adaos de sare

 

Ingrediente
făină din carne de pasăre, somon (14%), mei, orz, porumb, orez, cartof uscat (5%), pulpă de sfeclă (fără zahăr), grăsimi animale, proteine hidrolizate, mazăre, ulei de pește uscat (incl. 0,1% mananoligozaharide, 0,06 % β-glucani), clorură de sodiu, colostru (0,3%), fosfat monocalcic, clorură de potasiu, extract din midie „buze-verzi” (0,1%), cicoare (uscată).”

 

Plusuri: conţine şi somon, legume (cartof, sfeclă, mazăre) şi elemente benefice(extract de midie cu buze verzi, cicoare, colostru)

Minusuri: ingredientul principal este “făină din carne”, originea fiind necunoscută, conţine o proporţie destul de mare de mei, orz, porumb, sursa de grăsime nu este specificată (nici conservanţii utilizaţi pentru stabiliarea acesteia)

 

Ingrediente
Porumb, proteine de pasăre (20,5 %, parțial deshidratate și hidrolizate), orez (16 %), orz, proteine de miel deshidratate (4 %), pulpă de sfecl deshidratată, grăsime de pasăre, semințe de in (2 %), minerale (clorură de sodiu, clorură de potasiu, carbonat de calciu, monofosfat de calciu), drojdie deshidratată de bere, ulei de somon, ulei de floarea soarelui, inulină din cicoare (0,1 %), glucozamină din țesut de origine animală (0,02 %), sulfat de condroitină (0,01 %).”

Plusuri: conţine şi elemente benefice (sfeclă, seminţe de in, drojdie de bere, glucoamină, condroitină, sursă sănătoasă de grăsimi (ulei de somon)

Minusuri: ingredientul cu cea mai mare pondere este porumbul, conţine orz, ulei de floarea soarelui

Asa DA! - mȃncare super premium sănătoasă

Ingrediente
Carne proaspătă și dezosată de pui (24%), carne de pui deshidratată (22%), amidon din mazăre(20%), grăsime de pui, dovleac deshidratat (5%), ouă integrale deshidratate, herring proaspăt, herring deshidratat, pulpă de sfeclă uscată, ulei de pește, fibre vegetale din mazăre, morcovi uscați, lucernă uscată, inulină, fructooligozaharide, mananoligozaharide, pudră de rodie(0.5%), măr deshidratat, pudră de spanac, psyllium(0.3%), pudră de coacăze, portocală deshidratată, pudră de afine, clorură de sodiu, drojdie de bere uscată, rădăcină de turmeric(0.2%), glucozamină, sulfat de condroitină, extract de gălbenele (sursă de luteină).”

Ingredientul principal este carnea (intr-o proporţie mare, specificȃndu-se exact tipul de carne. Grăsimea este şi ea specificată şi provine din pui şi ulei de peşte, este bogată în legume şi superalimente (rodie, coacăze, afine, turmeric, drojdie de bee), conţine suplimente esenţiale pentru articulaţii: glucozamină, sulfat de condroitină

Ingrediente: macrou integral din Atlantic, hering din Atlantic integral, plătică întreagă din Atlantic, pește roșu acadian, pește-călugăr din Atlantic, merluciu argintiu întreg, făină de macrou, făină de hering, făină albastru de merluciu, ulei de hering , mazăre verde integrală, Boabe întregi de fasole, linte roșie integrală, făină de cod din Alaska , făină de Pește pollock, ulei de floarea-soarelui, mazăre galbenă integrală, boabe de pinto întregi, năut întreg, linte verde integrală, fibre din linte, arome naturale din pește, Ulei de șofrănel, ficat de cod uscat prin îngheț, dovleac întreg, întregi de dovleac, varză, spanac, muștar verde, Varză verde, ridiche verde, morcovi întregi, mere întregi, pere întregi, alge uscate, semințe de dovleac, Semințe de floarea-soarelui, proteinat de zinc,  mix de tocoferoli (conservant),  cupru proteinat, rădăcină de cicoare, turmeric, Rădăcină de sarsaparilla, rădăcină de althea, burduf, boabe de ienupăr, produs de fermentație uscat lactobacillus acidophilus, produs de fermentație uscat bi fi dobacterium animalis,  lactobacillus casei uscat produs de fermentație.”

Ingrediente: Carne proaspătă de rață 20%, carne de rață uscată 20%, mazăre 20%, cartofi 16%, grăsime de pui, fasole 5%, semințe de in 3%, drojdie de bere, pulpă de sfeclă, alge marine 0,3%, pulpă de cicoare, fructo-oligozaharide (FOS 02. ###span#<), extract de drojdie (MOS 0,2%), extract de yucca 0,03%, ciulin de lapte 0,02%, păpădie 0,02%, rozmarin 0,02%, hibiscus 0,02%, măceș 0,002%.”

Ingrediente: pește alb de mare proaspăt (23%), carne de pește alb de mare (18%), cartofi dulci (16%), cartofi (14%), grăsime rafinată de pui, proteine din cartofi, felii de sfeclă, măruntaiele de pește, ouă întregi uscate, semințe de in, krill, drojdie, minerale, prebiotice FOS, prebiotice MOS, extract de yucca, glucozamină, MSM, condroitină, afine, nucleotide, extract de rozmarin

Ingrediente: Miel 57% (din care miel proaspăt 25%, miel uscat 21%, grăsime de miel 11%), orez integral 20%, ulei de somon, germeni de orez, mere 6%, pere 4%, mure 0,5%, sfeclă roșie 0,2% , ouă, mazăre uscată, glucozamină, sulfat de condroitină, fructooligozaharide (FOS prebiotic), extract de yucca schidigera”

 

Comments

No posts found

Write a review